DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
DDR ve GDDR Arasındaki Farklar
DDR ve GDDR Arasındaki Farklar | DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bu yazımızda “DDR Nedir? GDDR Nedir? DDR ve GDDR Arasındaki Farklar Nelerdir? DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konularına değineceğim.

DDR (Double Data Rate) Nedir?

Double Date Rate (DDR), SDRAM‘in gelişmiş versiyonudur. SDRAM; eşzamanlıdır ve bu nedenle sinyalleri senkronize etmek için bir saate güvenir, veri toplama ve yazma işlemlerinin tahmin edilebilir düzenli döngülerini yaratır. Ancak SDRAM, kontrol girişlerine cevap vermeden önce saat sinyallerini bekler. DDR, bu tip bir SDRAM’ın, onu düzenleyen saat sinyalinin hem ön kenarı hem de düşen kenarını kullanır. Bundan dolayı da “Çift Veri Hızı” adını almıştır. SDRAM ve DDR arasındaki fark hız değil, her çevrimde verinin kaç kez iletildiğidir. DDR, saat döngüsü başına iki kez veri aktarırken SDRAM, saat döngüsü başına bir kez sinyal gönderir. Aynı frekanslar her ikisi için de kullanılır.

DDR Nedir? DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler | DDR ve GDDR Arasındaki Farklar
DDR Nedir? DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler | DDR ve GDDR Arasındaki Farklar

Pek çok kişi, işlemcinin RAM’ini basitçe “DDR” olarak adlandırıyor. DDR, 1990’ların sonlarından beri CPU RAM olarak çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. DDR; SSD’ler, SD kartlar veya USB sürücüleri gibi bir flash bellek değildir. DDR belleği uçucudur. DDR belleği bilgileri depolama amacı gütmez.

GDDR Nedir? | DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Grafik çift veri hızı” olan GDDR, ekran kartlarıyla kullanım için uyarlanmış bir bellek türüdür. Sistem belleği olarak kullanılan DDR ile tasarım benzerlikleri varken, GDDR’nin performansını çok daha hızlıdır. DDR ve GDDR arasında birçok farklı özellik vardır.

GDDR Nedir? DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler | DDR ve GDDR Arasındaki Farklar
GDDR Nedir? DDR ve GDDR Hakkında Bilmeniz Gerekenler | DDR ve GDDR Arasındaki Farklar

DDR ve GDDR Arasındaki Fark Nedir?

  • GDDR, DDR ile aynı değildir. Genel olarak, GDDR daha geniş bir bellek veriyolu sayesinde çok daha yüksek bant genişliği için üretilmiştir.
  • GDDR, DDR’ye kıyasla daha düşük güç ve ısı dağılımı gereksinimlerine sahiptir ve daha basit soğutma sistemleriyle daha yüksek performans imkanı sağlar.
  • DDR1, DDR2 ve DDR3 64 bit veriyoluna sahiptir. GDDR3, karşılaştırmalı olarak, genellikle 256 bit veri yolu ve 512 bit veri yolu ya da arabirim (4-8 kanal arasında) kullanır.
  • GDDR3’ün 4 bitlik bir ön girişi var ve GDDR5’in 8 bitlik bir ön girişi var, bu da GDDR5’i elmalarda GDDR3’ün iki katı kadar hızlı hale getiriyor.
  • GDDR, DDR’nin yapamadığı aynı saat döngüsü için veri talep edebilir ve alabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here