Rehber

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Dizüstü bilgisayarlar, taşınabilirlik ve küçük boyutlarda olmasına rağmen iyi bir performans sunar. Doğal olarak laptoplar, masaüstü bilgisayardan daha az performans verir. Bütçenizi ayarladıktan sonra sıra laptop seçimine kalır. En zor kısımda burasıdır. Nedeni ise: Masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi istediğiniz vakit ekran kartı veya işlemci değiştiremezsiniz. Bundan dolayı bir laptop alırken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu makalemizde: Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir? Laptop Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Laptop Seçimi Nasıl Yapılır? konularına değineceğiz.

Laptop Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Laptop Seçimi Nasıl Yapılır?

Yeni bir dizüstü bilgisayar seçmek, masaüstü bilgisayar toplamaktan veya almaktan daha zordur. Her büyük marka, birbiriyle örtüşen fiyat ve özelliklere sahip birden fazla ürüne sahiptirler.

İnsanlar laptop tavsiyesi istediği zaman; onlara söyleyeceğimiz ilk şey, hangi alanda kullanacaksın? Çok farklı türde dizüstü bilgisayarlar ve bunlara uygun farklı fiyat kategorileri vardır. Bu nedenle, laptop almadan önce dizüstü bilgisayarlar hakkında bazı bilgileri bilmeniz gerekli.

Laptop Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Laptop Seçimi Nasıl Yapılır? Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletim Sistemi Seçimi – OS X mi Windows mu Linux İşletim Sistemi mi?

İşletim sistemi, dizüstü bilgisayarınızın kalbidir. Dosyalar, bellek ve bağlı cihazlar dahil olmak üzere tüm yazılım ve donanımları yönetir. En önemlisi, dizüstü bilgisayarınızla ve programlarınızla görsel olarak iletişim kurmanıza olanak tanır.

OS X

Sadece Mac bilgisayarlara kurulan OS X, Mac’lerin şık estetiğini ve etkileyici pil ömrünü tamamlamak için zarif ve kullanımı kolay bir arayüze sahiptir. Eğer oyun oynamıyorsanız, yazılımcıysanız veya tasarımcı ve edit işleri ile uğraşıyorsanız Mac tam size göre. Ancak MacBook‘lar diğer dizüstü bilgisayarlardan daha yüksek bir fiyata sahiptir.

Windows

Günümüz 10 bilgisayarın 9’unda kullanılan işltetim sistemidir. Tüm yazılımcılar Windows destekli çalıştıkları için çoğu program ve oyun windows uyumlu çıkar. Ancak windows üzerinde birçok virüs tehtidi vardır. Üstelik iyi bir kullanıcı değilseniz stabil çalışmaz. Normal bir kullanıcı iseniz windows sizin için çıkarılmış bir işletim sistemidir.

Linux

Ücretsiz bir işletim sistemidir. Birçok dağıtımı vardır: Pisi Linux (Yerli), Ubuntu, Linux Mint vb. Android de linux tabanlıdır. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Son kullanıcıya hitap etmez. Yani klasik ev kullanıcısına. Klasik ev kullanıcısı: Ofis programları kullanan, internette gezinen ve kodlarla alakası olmayan yani uçbirim nedir bilmeyen kullanıcılar. Neredeyse tüm işletim sistemlerinden hızlıdır. Sisteminiz güçlü değilse Linux ile canlandırabilirsiniz.

İşlemci Seçimi – Laptop İşlemci Seçimi Nasıl Yapılır?

CPU, Merkezi İşlem Birimi veya işlemci, tüm görevleri yerine getirmekten sorumlu bir bilgisayardaki ana çiptir. Bir bilgisayardaki diğer tüm bileşenlere; o bilgisayarda çalışan programlar (yazılım) tarafından verilen talimatlara göre, ne yapmaları gerektiğini bildirmekten sorumludur. Çoğu dizüstü bilgisayar bir Intel® veya AMD işlemcisine sahiptir.

Laptop işlemcileri, verimlilik ve güç tüketimi için optimize edilmiştir, böylece cihazın pili mümkün olduğunca uzun süre dayanır. Laptop işlemcileri, masaüstü bilgisayarlar için üretilmiş işlemcilerden daha zayıftır

Laptoplarda işlemciler, sınıflara ayrılır: Olağanüstü pil ömrü için tasarlanan dizüstü bilgisayarlar genellikle listelenen işlemcinin ultra düşük voltajlı bir sürümünü içerir ve bu da genellikle işlem hızını düşürür.

İntel İşlemciler:

İntel’in işlemcileri her modern MacBook‘un ve Windows dizüstü bilgisayarların kalbinde yer alıyor. En yaygın olanı İntel’in Core serisi çok çekirdekli işlemcilerdir:

Core X-Serisi: Oyun ve sanal gerçeklik deneyimleri için Intel’in en iyi işlemcisidir. Core X serisi ailesi, 4K veya 360 ° video, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve yüksek kaliteli ses oluşturma, düzenleme ve üretme konusunda en çok tercih edilen işlemcidir.
Core i7: Hardcore oyuncular, grafik tasarımcıları, fotoğrafçılar ve videocular gibi “güç kullanıcıları” için popüler bir seçim. 3D veya yüksek çözünürlükte projeler için ciddi çoklu görev ve yüksek talep multimedya yaratma konusunda mükemmeldirler.
Core i5: Oyuncular, tasarımcılar ve videocular için bütçe dostu işlemcilerdir.
Core i3: Giriş seviyesi işlemcilerdendir. Günlük e-posta, internet ve üretkenlik görevleri için yeterlidir. Müzik dinlemek gibi ortak etkinlikler için de iyidir. Oyunlar içinde giriş seviyesi diyebiliriz.

Uygun fiyatlı laptoplarda Intel’in Pentium® ve Celeron® işlemcilerini de göreceksiniz. Bunlar temel e-posta, internet için yeterlidir, ancak hız ve çoklu görev özellikleri Core ailesininkilere göre sınırlı ve zayıftır.

İntel, ürettikleri işlemcilerin farklılığını göstermek için isimlendirirler. Bu isimlendirmeler harflerle gösterilir ve modelin sonunda yer alır. Örnek: i7 7700HQ, i5 6600K.  Laptop işlemci modelleri ve anlamları: Ultra düşük güç için “U” modeli (Genellikle iş bilgisayarlarında kullanılır), Yüksek performans için “HQ” modeli (Genellikle oyun bilgisayarlarında kullanılır.), Yüksek performans ve hız aşırtma (overclock) için “HK” modeli.

İşlemci Seçimi – Laptop İşlemci Seçimi Nasıl Yapılır? Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AMD İşlemciler:

AMD, neredeyse her görev için bir gelişmiş işlemci üretmiştir.

Radeon Vega Graphics ile AMD Ryzen Mobil İşlemciler:

Bu işlemciler, işten oyuna, çok formlu performans, çarpıcı görseller ve sağlıklı pil ömrü sunarken şık bir form faktörü sağlıyor. Seçenekler şunları içerir:

Ryzen 7: Video düzenleme, zorlu uygulamaları açma ve en yeni oyunları, e-spor oyunlarını sıkıntı çıkrmadan oynatabilen bir performans sergiler.
Ryzen 5: 4K video akışı, hafif video düzenleme ve e-spor oyunları için çok yönlü multimedya performansı sağlar.
Ryzen 3: Okul ve ofis görevlerinin yanı sıra eğlence için performans sağlarken pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için duyarlı ve verimlidir.

AMD FX ve A Serisi:

Bu işlemci aileleri üretkenliği artırmak, multimedya geliştirmek ve enerji verimliliğini artırmak için tasarlanmıştır.

Ekran Kartı Seçimi – Laptop Ekran Kartı Seçimi Nasıl Yapılır?

İntel işlemcisini kullanan laptolar, işlemcinin “Intel HD Graphics” gibi bir şey olarak adlandırılan entegre grafik yonga seti ile gelir. Bu, düşük ve orta ayrıntı ayarlarında düşük çözünürlükte basit 3D oyunlar oynayabilir, ancak oyunlarla ilgili ciddi şeyler yaparsanız, özel bir Nvidia veya AMD grafik yonga seti olan bir dizüstü bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Bir grafik yonga kümesinin model numarasından ne kadar hızlı olacağını belirlemek zordur. Bu nedenle, bir yonga kümesinin en son nasıl performans gösterdiğini görmek için çevrimiçi grafik karşılaştırması aramanızı öneririz.

Ekran Kartı Seçimi – Laptop Ekran Kartı Seçimi Nasıl Yapılır? Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer satın alacağınız laptopta oyun oynamak veya render yapmak istiyorsanız dediğimiz gibi amd veya nvidia ekran kartına sahip bir laptop almanız gerekiyor. Laptop ekran kartı seçiminde size önerimiz: Nvidia ekran kartıdır. Örnek: GTX 860M, GTX 950M, GTX 960M, GTX 970M, GTX 1050, GTX 1050Tİ.

Ekran kartı seçiminde: Ekran kartının, belleğine (Ram) o kadar dikkat etmenize gerek yok. Dikkat etmeniz gereken nokta: Güncelliği ve kullandığı mimarisidir. Örnek olarak: 4GB R7 240, 2GB 1050 ekran kartından rami fazla olmasına rağmen daha kötüdür. Bunu fiyatları karşılaştırarak da anlayabilirsiniz.

Eğer sadece ofis programlarını kullanacak, internette dolaşacak, oyun oynamayacak veya render almayacaksanız İntel HD ekran kartları size yetecektir.

Ram Seçimi – Laptop Ram Seçimi Nasıl Yapılır?

Yeterli belleğe sahip olmak sistem performansı için çok önemlidir ve RAM, aynı anda daha fazla uygulamayı çalıştırmanıza izin verir. RAM, özellikle dizüstü bilgisayarlarda çok önemlidir çünkü intel hd grafik kartına sahip bir dizüstü bilgisayarınız varsa: Ram’in belli bir kısmı bu grafik kartı için kullanılır. Dizüstü bilgisayarınızın kullanım ömrünü uzatmak için Ram’inizi arttırmanızı öneririz.

RAM’lerin özelliklerine baktığımızda DDR ifadesini görürüz. DDR İfadesi: Ram’in soket yapısını ve güncelliğini ifade edebilir. Şuan en güncel Ram soketi DDR4’tür. Size tavsiyemiz: Yeni bir laptop satın alırken DDR4 Ram özelliğine sahip bir laptop satın alın.

Ram Seçimi – Laptop Ram Seçimi Nasıl Yapılır? Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaç GB Ram’e ihtiyacınız var?

2GB (Önerilmez): Bu RAM seviyesi, günümüzün kullanımları için çok azdır. Web uygulamaları, modern uygulamalar ve işletim sistemlerinde büyük olasılıkla zorluk çekecektir.
4GB (Önerilmez): Mutlak giriş seviyesi. Bu RAM seviyesi, ofis işi ve internette gezmek için iyi olacaktır ancak günümüzde yeterli değildir.
8GB: 3D oyun, grafik çalışmaları ve video düzenleme için güzel bir RAM seviyesidir. Ancak günümüzün oyunları ve edit programları için yeterli olmayabilir. Hatta günümüzde Chrome gibi bir RAM canavarı tarayıcının olduğunu da unutmayalım.
16GB (Önerilir): Günümüzde tüm işlerinizi rahat bir şekilde yapabileceğiniz RAM seviyesidir.

Önemli: 4 GB RAM veya daha fazla RAM kullanıyorsanız: Tüm belleği kullanabilmeniz için 64 bit işletim sistemi kurmanız gerektiğini unutmayın.

Depolama Seçimi – Laptop Depolama Seçimi Nasıl Yapılır?

Geleneksel hard diskler daha fazla depolama kapasiteleri sunar ancak ısı ve ses üretebilirler. Bir dizüstü bilgisayarın ağırlığına ve kalınlığına da katkıda bulunurlar. Alternatif olarak; SSD’ler, hard disklerden çok daha hafif, daha hızlı, daha soğuk ve daha sessizdir ancak GB başına çok daha pahalıdırlar, bu nedenle genellikle daha az depolama alanı sağlarlar. Bazı dizüstü bilgisayarlarda, hem ssd hem de hdd bulunur.

Depolama Seçimi – Laptop Depolama Seçimi Nasıl Yapılır? Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hard Disk

Geleneksel HDD’ler, en yaygın depolama türüdür çünkü nispeten ucuzdur ve büyük kapasiteler sunarlar. Bununla birlikte, bir dizüstü bilgisayarın ağırlığına ve kalınlığına da önemli ölçüde katkıda bulunurlar ve hem ısı hem de ses üretirler. İki standart hızda geliyorlar: Günlük Web sörfü, e-posta ve belge oluşturma için 5400 RPM’lik bir sürücü yeterlidir, ancak 7200 RPM’lik bir sürücü verileri daha hızlı aktarır ve düzenli olarak büyük dosyalarla çalışıyorsanız 7200 RPM HDD almanızı öneririz.

SSD

SSD’ler, sabit disk sürücülerinden birçok kez daha hızlıdır, ancak genellikle çok daha az kapasite sunarlar. SSD’ler aynı zamanda, fiziksel boyut, ağırlık ve güç verimliliğinde, ihmal edilebilir ısı üretimi ve gürültüsüz çalışmayla birlikte olağanüstü avantajlar sunarak ultra ultra hafif dizüstü bilgisayarlar için ideal bir seçimdir.

Bazı dizüstü bilgisayarlar tüm depolama için bir SSD kullanır. Bazı laptoplar ise: İşletim sistemini SSD’ye kurar. Diğer depolama işlemlerini HDD ile halleder.

Önemli: Sizlere, SSD+HDD kullanan laptop almanızı öneririz. Aldığınız laptopta SSD yoksa bile sonradan kesinlikle eklemelisiniz.

Laptop Ekran Kalitesi – Laptop Ekran Kalitesinin Önemi Nedir?

Ekran kalitesi, dizüstü bilgisayarlarda çok önemli bir faktördür. Nedeni ise: Siz, laptop ekranına saatlerce bakacaksınız bundan dolayı gözünüz yorulacak, ucuza denk getireyim diye gözlerinizi tehlikeye atmayın. Günümüzde IPS ekran kullanımı gittikçe artıyor. IPS Ekran, TN olarak bilinen tipik dizüstü bilgisayar ekranlarından daha iyi renk ve görüş açıları sunuyor. Sizlere önerimizi: Laptop satın alırken, IPS Ekrana sahip bir laptop satın almanız.

Laptop Bilgisayar Seçimi – Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Abone Olmak için Tıklayınız

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Network

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bu gün sizlere TiviBu Ev hizmetinizde yaşadığınız birçok soruna açıklık getirecek yöntemi TiviBu Ev Bağlantı Sorunları ve Kesinti Sorunları Çözümü...

Genel

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bugün ağ üzerinden büyük dosyaları hızlıca nasıl aktaracağımızı İki Bilgisayar Arasında Hızlı Dosya Aktarımı yazımız ile sizlere anlatacağım. Arkadaşlar biliyorsunuz...

Genel

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Yeni bir bilgisayar aldıysanız, Windows 10 yüklemeyi planlıyorsanız veya kişisel bilgisayarınıza Windows’un herhangi bir sürümünü kurup format atmak istiyorsanız USB...

Genel

Merhaba sevgili Help Mert izleyicileri; teknoloji ilerledikçe, kullandığımız televizyonlarda birer bilgisayarlara dönüşüyorlar. Nasıl bilgisayarlardan tarayıcıyı açıp film izleyebiliyorsak artık aynı işlevi televizyondan da yapabiliyoruz....

Copyright © 2024 Help Mert | Tüm Hakları Saklıdır

Exit mobile version