Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Ağ üzerinde bir başka bilgisayardaki Windows’u, Linux’u Boot edebilir ve bilgisayarda hard disk olmadan ağdaki bir bilgisayarın veya sunucunun işletim sistemini kullanabilirsiniz. İllaki aranızda, her zaman Bios’a girdiğinde boot menüsü altında ki Network Boot‘un ne işe yaradığını merak edenler vardır. “Ağ Üzerinden Network Boot ile Format Atmak” yazımız ile Network Boot ile aynı anda birden fazla bilgisayara format atmayı göstereceğiz. Format atmak hakkında bilginiz yok ise bu yazımdan bilgi edinebilirsiniz: USB İle Bilgisayara Format Atma
Ağ Üzerinden Format Atmak | Ağ Üzerinden Nasıl Format Atılır?
Sunucu/server işleriyle ilgilenen birisi için çok komik ve basit bir durum olabilir fakat normal düzeydeki kullanıcılar için enteresan bir durumdur. Bu yöntem, IT yöneticileri içinse vazgeçilmez haldedir. Network Boot’un amacı şudur: Bir bilgisayar veya sunucudaki medyayı ağ üzerinden okuyarak çalıştırması.
Peki bu medya neler olabilir? Windows 10 kurulum medyası, Windows işletim sistemi, Linux işletim sistemi veya bir çok şey olabilir.
Tabii ki aktarım hızı ve performansı için İç Network’un hızı çok önemli. Bunu da etkileyen faktörler, kullandığınız ethernet kablolarıdır. Benim size tavsiyem, gigabit ethernet kullanmanız (1gbps gbefamily). Ethernet kablosunun önemini anlamak için bu yazımı inceleyebilirsiniz: İki Bilgisayar Arasında Hızlı Dosya Aktarımı Bu yazımda bahsettiğim CAT6 kablosu hakkında bilgi almak istiyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz: Ev Telefonu Kablosu ve İnternet Kablosu Önerisi
15 bilgisayarlı bir laboratuvar düşünün ve hepsine tek tek usb takıp, cd takıp uğraşmak hem üşendirecek hem de vakit kaybına yol açacaktır. Bu yüzden bu eziyeti kimsenin çekmemesi adına Network Boot ile aynı anda 15 bilgisayara birden format atmak ve çok kısa sürede bunu yapmak oldukça büyüleyici.
Ana Bilgisayarı Modeme Bağlayalım ve Statik İP Verelim | Ağ Üzerinden Network Boot ile Format Atmak
Bilgisayarımızı, format işlemini gerçekleştireceğimiz internet ağına ethernet kablosu ile bağlıyoruz. Bağlantıyı yaptıktan sonra ana bilgisayarımıza statik ip vermemiz lazım. Statik İP vermemiz için bu adımları izlememiz lazım:
Bilgisayarınızda,
- Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni açın.
- Karşınıza gelen ekranda: “Ethernet” Seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza gelen ekranda: “Özellikler” Seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza gelen ekranda: “İnternet Protokolü sürüm 4” Seçeneğine iki kere tıklayın.
- Karşınıza gelen ekranda: “Aşağıdaki IP adresini kullan” Seçeneğine basın ve ayarları aşağıdaki değerler gibi yapın (Bu ayarlar, modem arayüzüne girdiğiniz adresle doğru orantılıdır.)
IP Adresi: 192.168.1.50 veya modeme 192.168.2.1 ile giriyorsanız bu değeri, 192.168.2.1 yapın.
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
Varsayılan ağ geçidi: Buraya modem adresini yazıyorsunuz: 192.168.1.1 ise bu değeri, 192.168.2.1 ise bu değeri yazıyorsunuz. - DNS kullanmanıza gerek yok. Ancak internete çıktığı için dns kullanabilirsiniz. Önerilen DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4
Serva Yazılımını İndirmek | Serva Yazılımı Nasıl Kullanılır? | Ağ Üzerinden Network Boot ile Format Atmak
Vermiş olduğumuz linkten serva yazılımını indirin. İndirdiğiniz rar’ı bir klasöre çıkartın ve Serva64 uygulamasını çalıştırın. Serva64 İndirmek için bu adrese tıklayın: Serva Yazılımı İndir
Serva64 yazılımını çalıştırdıktan sonra, “Thanks, not today…” seçeneğine basıyoruz ve yazılıma geçiş yapıyoruz. Vermiş olduğumuz link serva yazılımının free versiyonudur. Free versiyonunda 50 dakikalık sınır vardır. İşiniz 50 dakikadan fazla sürecek ise yazılımın pro sürümünü internetten temin edebilirsiniz.
- Serva yazılımını açtıktan sonra, üst kısımda “Serva Community” yazına sağ tıklıyoruz ve “Settings” seçeneğine basıyoruz.
- Daha sonra karşımıza gelen ekranda, “TFTP” bölümüne tıklıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda “TFTP Server” seçeneğini aktifleştiriyoruz.
- “TFTP Server” seçeneğini aktifleştirdikten sonra bir konum belirliyoruz. Biz, resimde de görüldüğü gibi “E:” diskinin içine “SERVA_ROOT” adlı klasör açarak konumu belirledik.
- “TFTP Security” bölümünü, büyük bir şirkette bu işlemi yapmıyorsanız “None” seçeneğinde bırakabilirsiniz.
- Bu ayarları yaptıktan sonra “DHCP” bölümüne geliyoruz. Bu kısım önemli!
- “DHCP” bölümüne geldikten sonra, “DHCP Server” seçeneğini aktifleştiriyoruz.
- Onun yanında bulunan “BINL” seçeneğini de aktifleştiriyoruz. Eğer bu seçeneği aktifleştirmezsek ağ üzerinden format atma işlemini gerçekleştiremeyiz.
- Altta bulunan, “Ping IP before assignation” seçeneğini aktifleştiriyoruz.
- “MAC Filter” kısmını filtreleme yapmayacaksanız “off” seçeneğinde bırakabilirsiniz.
- “MAC Filter” bölümünün altında bulunan “Pool size” değeri sizin kaç tane bilgisayara format atacağınızı gösterir. Eğer 20 tane bilgisayara format atacaksanız, “Pool size” değerini 20 yapmalısınız.
- Bu kısım çok önemli! “IP Pool 1st addr” kısmına, rehberin başında verdiğimiz ip adresi değerinin bir fazlasını verin. Yani; IP adresinizi 192.168.1.50 yaptıysanız, bu kısıma 192.168.1.51 değerini verin.
- “Next Server” bölümünü, “Automatic” değerinde bırakıyoruz.
- “Subnet Mask” kısmına ise yine rehberimizin başında vermiş olduğumuz “Alt ağ maskesi” değerimizi veriyoruz. Yani, bu kısıma 255.255.255.0 değerini giriyoruz.
- “Router” kısmına ise “Varsayılan ağ geçidi” değerimizi giriyoruz. Buraya modem adresini yazıyorsunuz: 192.168.1.1 ise bu değeri, 192.168.2.1 ise bu değeri yazıyorsunuz.
- “Domain Name Server” kısmına ise “Router” kısmına yazdığınız değeri yazın.
- “Domain Name” bölümüne isminizi verebilirsiniz. Türkçe karakter olmazsa daha iyi olabilir, berke gibi…
- Bu tüm işlemleri “Okey” butonuna tıklayarak onaylıyoruz. Programı kapatıp yeniden açıyoruz.
- Program işlemlerini tamamladıktan sonra tekrar kapatıyoruz.
Windows İso Dosyasını Serva Klasörüne Atmak | Ağ Üzerinden Network Boot ile Format Atmak
Serva programında anlattığım işlemleri yaptıktan sonra Windows iso dosyasını, Serva programında belirlediğimiz yola çıkarmamız gerekiyor.
Serva programında belirlediğiniz konuma gelin. Bu konumda, serva programı bazı klasörler oluşturuyor. Windows 10, 8.1, 8, 7 kurulumunu yapacaksanız, “WIA_WDS” klasörü üzerinde çalışacaksınız. Windows XP kurmak istiyorsanız, “NWA_PXE” klasörü üzerinde çalışacaksanız.
Biz, Windows 10 kurulumunu yapacağımız için “WIA_WDS” klasörünü açıyoruz. İçerisine “Windows-10” isimli klasör oluşturuyoruz. Onun içerisine de Windows 10 dosyalarını atıyoruz. Yani, Windows isosundan çıkan klasörleri atıyoruz.
Ağ üzerinde format atma işlemini gerçekleştirmek için “WIA_WDS” klasörümüzü paylaşıma açmamız lazım. Bunun için:
- “WIA_WDS” klasörüne sağ tıklıyoruz ve özellikler diyoruz.
- “Paylaşım” sekmesine giriyoruz.
- Buradan, “Gelişmiş Paylaşım” seçeneğine tıklıyoruz.
- “Bu klsörü paylaş” seçeneğini aktifleştiriyoruz.
- Paylaşım adını, “WIA_WDS_SHARE” yapıyoruz.
- “Eş zamanlı kullanıcı sayısını sınırla” seçeneğine kaç bilgisayara format atacaksak o değeri yazıyoruz. 20 bilgisayar format atacaksak gidip 18 yazarsak, ana bilgisayar dosyayı sadece 18 bilgisayar ile paylaşır.
- Burası çok önemli! “İzinler” seçeneğine tıklıyoruz.
- “Everyone” kullanıcısı için tüm izinleri veriyoruz.
- Daha sonra, “Ekle” butonuna basıyoruz.
- “Gelişmiş” seçeneğine basıyoruz.
- Sağ tarafta bulunan “Şimdi Bul” seçeneğine tıklıyoruz.
- Alt tarafta arama sonuçları çıkacaktır.
- Bu kısımda ana bilgisayarınızda kullanmış olduğunuz kullanıcıyı bulup seçiyoruz. “Tamam” seçeneğine basıyoruz.
- Bu kullanıcıya da tüm izinleri veriyoruz.
- “Uygula” butonuna daha sonra da “Tamam” butonuna basıyoruz.
- “İzinler” kısmı çok önemlidir. Hatalı bir şey yaparsanız format işlemi gerçekleşmez.
Serva Yalımını Kullanarak Ağ Üzerinden Format Atmak
Bu adıma geçmeden önce ana bilgisayarınızda kullandığınız kullancıya şifre koyun!
Tüm işlemleri yaptıktan sonra Serva programımızı açıyoruz. Artık Serva programımız hazır! Şimdi ise format atacağımız bilgisayarları açıyoruz. Açarken boot menüye girerek, Network Boot seçeneğine basıyoruz. Bilgisayarınızın boot menü tuşunu öğrenmek için bu yazıma göz atabilirsiniz: USB İle Bilgisayara Format Atma
Format atılacak bilgisayarlar, serva programını görecektir. Karşınıza işletim sistemi seçme ekranı gelecektir. Burada işletim sistemini seçip, “enter” tuşuna basın.
Format atılacak bilgisayarlar, servadan işletim sistemi dosyalarını çekmeye başlayacaklar. Daha sonra karşınıza, ana bilgisayarınızın kullanıcı adını ve şifresini soran ekran çıkacaktır. Bu kısımda, “WIA_WDS” dosyasına izin vermiş olduğunuz kullanıcının adını ve şifresini yazıyorsunuz. Bu adımın başında da belirttiğim gibi eğer, izin verdiğiniz kullanıcıya şifre vermezseniz bu ekranı geçemezsiniz!
Kullanıcı adı ve şifrenizi yazdıktan sonra “Connect” seçeneğine basıyoruz. Mutlu son! Karşımıza format ekranı geliyor. Format ekranında takılanlar bu yazımdan yardım alabilir: USB İle Bilgisayara Format Atma
ÖNEMLİ: TFTP Err: File : error 3 in CreateFile; veya Loading Network Resources Failed hatası alıyorsanız, windows kuracağınız bilgisayarın network driver dosyalarını: \SERVA_ROOT\WIA_WDS\Windows_?\$OEM$\$Boot$\$1\$WinPEDriver$\NIC içine atın.
Özgür
26 Ekim 2017 at 20:45
çok yararlı bir paylaşım olmuş bunun için çok teşekkür ederim 🙂
helpmert
26 Ekim 2017 at 23:41
Asıl ben teşekkür ederim 🙂
namık kemal
31 Ekim 2017 at 21:10
sağolasın kardeşim
yardım ediyorsun yolun açık olsun
helpmert
3 Kasım 2017 at 02:08
Teşekkür ederim 🙂
YUSUF
2 Kasım 2017 at 00:26
Kardeşim ellerine sağlık çok güzel bir paylaşım son bir kaç haftadır işleri hızlandırayım diye nasıl olur acaba network üzerinden bir araştırayım dedim sen çıktın karşıma çokta beğendim anlatımını. mail adresimi ekle destek oluruz 🙂
helpmert
3 Kasım 2017 at 02:08
Teşekkürederim 🙂
Mehmet Ekmekci
21 Aralık 2017 at 09:14
Mert Bey Merhaba, ben bu sistem üzerinde aynı zamanda office, deriver vb gibi şeyleri de beraber hepsi bir kurmak istiyorum ne yapmalıyım?
helpmert
22 Aralık 2017 at 03:23
Ninite kullanabilirsiniz ninite ile tek tıkta tüm yazılımları kurtabilirsiniz
ya da tüm pc ler aynı ise imaj alıp tüm imajları ağdan çekip kurabilirsiniz.
ALİ ERSİN GERÇEK SEYRAN
4 Ocak 2018 at 20:23
SERVA WIA_RIS_SHARE wrong setup; 127.0.0.1:445 SMB_COM_SESSION_SETUP_ANDX NTSTATUS=STATUS_LOGON_FAILURE
hatası alıyorum
win 7 home pre sunucu
win xp pro 32 sata entegreli kurulumu istenen
Kemal TÜRK
26 Ağustos 2018 at 15:35
Merabalar video ve anlatım çok iyi teşekkür ederim. Benim sorum şu şekilde diyelimki ben bir windows kurulumu yaptım ve tüm programları kurdum ve sysprep ile bilgisayarın lisansı dahil tüm driverlarınıda sildim ve bunu acronisle imaja çevirdim. Bu imajı serva veya benzer bir programla ağ üzerinden client pclere ye atabilir miyim? Yani videoda klasörün içerisine windows dosyalarını atmıştınız imajı kopyalamak için ne yapmak gerekir?
Mert Kuşkapan
26 Ağustos 2018 at 16:25
O dediğini biraz farklı yolla yapabilirsin.
Tek yapman gereken şey imaj dosyasının olduğu klasörü paylaşıma açmak. Paylaşıma açtıktan sonra paylaşım seçeneklerinden parola sormayı devredışı bırakırsın.
İmaj atacağın bilgisayara acronis boot diskini usb üzerinden okutup imaj dosyası seçme yerine gelip
Ağ / hedefpc / imajdosyası şeklinde seçimi yapıp tamam dediğinde ağ üzerindeki diğer bilgisayardan imajı çekecektir. Aktarım hızı senin iç networkunun hızı ve performansına göre değişiklik gösterecektir.
halil
27 Aralık 2018 at 18:33
cok teşekkürler yardımcı oldun.
yalnız xp olmuyor xp içinde bir anlatım yaparmısın
Hüseyin Berke ÇEVİK
29 Aralık 2018 at 18:47
Bu güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Windows XP kurmak istiyorsanız, Windows XP iso dosyalarını “NWA_PXE” klasörüne atın. Gerisi aynı zaten. Tek farklılık format ekranı.
Murat ÇAĞLIYAN
1 Ekim 2019 at 12:21
videoda yapmıs olduklarınızın aynısını yaptım ama ben boot kısmında serva yazılımının kurulu oldugu bilgisayara baglanamadım dosyaları gormuyor ana makinaya baglanmıyor nerede hata yapıyorum
““Router” kısmına ise “Varsayılan ağ geçidi” değerimizi giriyoruz. Buraya modem adresini yazıyorsunuz: 192.168.1.1 ise bu değeri, 192.168.2.1 ise bu değeri yazıyorsunuz.
“Domain Name Server” kısmına ise “Router” kısmına yazdığınız değeri yazın.”
bu kısma buy dergerleri yazdım router kullanmıyorum zyxel es-108a 8 port switch kullanıyorum router ip ve domain ip kısmına ne yazmam gerek yardımcı olabilirmisiniz. m.caglayan@hotmail.com.tr bana ulaşabilir misiniz ?
Asel Reklam
23 Kasım 2021 at 18:08
birden fazla işletim sistemi koyabiliyor muyuz acaba?
Mert Kuşkapan
10 Aralık 2021 at 15:42
evet
muzaffer
31 Mayıs 2022 at 14:16
merhabalar bu sistem uefi sistemlerdede işe yarıyormu