Rehber

Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım?

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bilgisayarın açma düğmesine bastığınız andan itibaren çalışmıyorsa, bilgisayarınızda bulunan parçalardan en az biri başlangıçtaki fonksiyon denetimini geçemiyor demektir. Bu durumda: Hatanın nerede olduğunu bilmediğimiz için hatanın bulunması zorlaşır. Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım? Yazımız ile sizlere, bilgisayarınızda oluşabilecek hataları aktaracağız. Bu yazımız, genellikle masaüstü bilgisayarla hitap etmektedir.

Bilgisayar Açılmadığı Zaman Ne Yapılmalı? – Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım?

Bilgisayarın Güç Kablosu Çıkmış Olabilir

Kasanın arka bölümündeki güç kablosu yerinden çıkmış olabilir. Bu kablonun doğru takıldığından emin olun. Bilgisayarın konumunu değiştirdiyseniz güç kablosunun tamamen yerinden çıkabilir veya güç kablosunu iyi takmamış olabilirsiniz. Güç kablosu zarar görmüş olabilir. Diğer sorunlara geçmeden yeni güç kablosu deneyin.

Bilgisayarın Güç Kablosu Çıkmış Olabilir – Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım?

Güç Kaynağının Şalterini Kapatmış Olabilirsiniz

Güç kablosunun, kasanın güç kaynağına bağlandığı noktada ana güç şalteri bulunur. Şalter, kapalıysa akım tamamen kesiktir. Şalterin hangi konumda durduğunu kontrol edin ve açık durumda olduğuna emin olun. 

Bilgisayardan Bip Sesi Geliyor – Bip Sesi ve Anlamları

Bilgisayarı açıyorsunuz; fan ve sabit disk(ler) çalışmaya başlıyor ancak bilgisayar speakerdan bip sesleri geliyorsa, bip sesi ve anlamları tablosundan faydalanarak sistemin hangi sebeple başlatılamadığı öğrenilebilir.

Sürekli Bip sesi geliyorsa: Güç kaynağı arızası belirtiliyordur.
Birçok kısa Bip sesi geliyorsa: Anakartta arıza olduğu belirtiliyordur.
1 Kere uzun Bip sesi geliyorsa: Bellek tazelenmesinde hata vardır.
1 Kere uzun 1 kere kısa Bip sesi geliyorsa: Anakart veya Bios çipi hatası
1 Kere uzun 2 kere kısa Bip sesi geliyorsa: Ekran kartı arızası (eski kartlardaki dip switch kaynaklı)
1 Kere uzun 3 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Ekran kartı arızası
2 Kere uzun 1 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Ekran kartı arızası (ramdac kaynaklı)
2 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Bellek eşlik hatası (parity)
3 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Belleğin ilk 64kb’lık bölümünde hata
4 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Timer hatası
5 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: İşlemci hatası
6 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Klavye işlemcisi hatası
7 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: İşlemci hatası
8 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
9 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Bios rom hatası
10 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Cmos okuma/yazma hatası
11 Kere kısa Bip sesi geliyorsa: Tampon bellek hatası (cache)

Bilgisayar açılırken bip sesi geliyor ne yapmalıyım? Bip sesi ne anlama geliyor? Bip Sesi ve Anlamları

Bip Sesi Çözümleri

Bip sesi ve anlamları tablosu vasıtasıyla önce problemi tanımlayın. Bilgisayarınız tablodaki durumlardan da farklı davranıyorsa tabloda yer almayan diğer kodların bulunduğu kullanım kılavuzuna bakmalısınız.

İşlemci: Bilgisayar; bir işlemci hatasına işaret ettiğinde işlemci, anakart üzerine doğru yerleştirilememiştir. Bilgisayarın elektrik bağlantısını kesin ve kasayı vidalarını sökerek açın.

Yeni nesil işlemciler dörtgen bir soket üzerine oturuyor ve bir kol vasıtasıyla sabitleniyor. Kolu kaldırın ve işlemciyi çıkarın. İşlemcinin köşesinde bulunan üçgen işareti ile anakartta işlemci soketinde bulunan üçgen işaretini denk getirerek yerleştirin. Yerine oturduğuna inandığınızda da yeniden kolu indirin. Kasanın vidalarını yeniden takın ve bilgisayarı başlatın.

İşlemci Hatası Nasıl Giderilir? Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım? Bip Sesi ve Anlamları

Ekran Kartı: Bildirilen sorun; ekran kartıyla ilgili bir sorunsa, kart bağlantılarının sağlam yapılmaması veya slotuna yeterince temas etmemesi söz konusu olabilir. Bilgisayarı kapadıktan sonra kasanın vidalarını sökün. Ekran kartının üzerine hafifçe bastırarak, ekran kartı slotuna tam oturduğundan emin olun. Altın sarısı bağlantı noktalarının slotun içinde tamamen kaybolmasını sağlayın.

Bellek: Sorunun kaynağı, bellek modülleri ise: Bilgisayarı kapatın ve kasanın vidalarını sökün. İşlemcinin yakınlarında konuşlandırılmış bellek modüllerinin her iki yanındaki çentikleri açın. Modülleri yerlerinden çıkarın ve slota temas noktalarını silgi ile dikkatlice temizledikten sonra yerlerine oturtun. Bellek modüllerini sabitleyip, kasayı vidaladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.

Bilgisayar Klavyeyi Tanımıyorsa Ne Yapılmalı?

Bilgisayar başlatıldığında klavyenin takılı olmadığı yönünde bir hata mesajı veriyorsa klavye kablosunun gevşek takıldığı veya yerinde olmadığı düşünülebilir. Klavyeniz PS/2 ucuna sahipse, anakartta yanlış sokete takmış olabilirsiniz.

Çözüm: Bilgisayarın arka yüzünde iki PS/2 girişi bulunur. Fare ve klavye kablolarının bu girişlere takılı olduğundan emin olun. PS/2 bağlantısının kötülüğü: Klavye ve fare girişlerinin birbirinin aynısı olması. Bilgisayar kasaları artık söz konusu girişlerin yanında fare ve klavye sembolleri görülebilecek şekilde üretiliyorlar. Bu tarz bir kasaya sahipseniz kabloyu sembollerle gösterildiği şekilde takın. Kasada herhangi bir işaret yoksa klavyenin soldaki, farenin de sağdaki girişle kullanılması gerektiğini hatırlatalım.

Bilgisayar Klavyeyi Tanımıyorsa Ne Yapılmalı? Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım?

Monitöre Görüntü Gelmiyorsa Ne Yapılması Gerekir?

Bilgisayarınızı açın: Fan ve sabit disk(ler) çalışmaya başladıktan sonra ekran hala siyahsa veya “no sync” uyarısı alıyorsanız mönitör kablosu bilgisayara doğru şekilde bağlanmamış olabilir.

Çözüm: Monitör kablosunun kasanın kasanın arka yüzündeki ekran kartına hatasız bağlandığından emin olun. Kablo yerinden oynamış veya çıkmışsa hatayı düzeltin. En iyi çözüm: Kabloyu yerinden çıkarıp yeniden takmak ve her iki yanındaki vidaları kullanarak monitörü yerinden oynattığınızda yeniden çıkmasını engellemek için sabitlemek.

Bilgisayar Düzgün Başlatılamıyorsa Ne Yapılmalı?

Bilgisayara elektrik geliyor, monitör de sorunsuz çalışıyor ama Windows bir türlü başlatılamıyorsa: Bu durumda ekrana yansıyan hata mesajlarının yönlendirmesiyle hatanın kaynağı bulunabilir.

“Non-System disk or disk error.” Hatası Nedir? Nasıl Giderilir?

“Non-System disk or disk error. Replace and strike any key when ready” uyarısı alıyorsanız BIOS, sistemi A sürücüsündeki disketten başlatmayı deniyor. Başlatmayı denediği sürücüde windowsun kurulu olduğu disket değilde, bilgisayar bu hatayı verecektir.

Çözüm: Disketi, sürücüden çıkarın ve klavyenin herhangi bir tuşuna tıklayın. Bilgisayarınız sabit diskten başlatılacaktır. Auto-Mod’u sadece sabi diskleri tanımlamakla kalmaz CD-ROM sürücü ve DVD’leri de bulur.

Bilgisayar sabit diski tanımıyorsa, sürücüde hiç bir disket olmasa bile “operating system not found” uyarısıyla karşılaşıyorsanız sabit disk(ler)iniz BIOS’tan doğru tanıtılmamış olabilir. 

Çözüm: Bilgisayarı başlattıktan hemen sonra BIOS’a girin. BIOS’ta kullandığınız diski ilk sıraya alın ve ayarlarınızı kaydedip çıkın.

Bilgisayar Açılırken Disk Hatası Nedir? Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım?

Az önceki ipuçlarının ikisi de beklenen başarıyı getirmese bile bu, sabit diskinizin bozuk olduğu anlamına gelmez. Kasanın iç kısmında, sabit diskin güç ve data kabloları yerlerinden çıkmış olabilir.

Çözüm: Sorunun kaynağını bulmak için bilgisayarı kapatın ve vidalarını çıkararak kasayı açın. Önce renkli kabloları bir araya getiren sabit disk güç kablosunun takılı olduğundan, daha sonra da geniş data kablosunun sabit disk ve anakart üzerindeki uçlarının doğru bağlandığından emin olun. Kablo yerinden çıkmışsa hatanın kaynağını buldunuz demektir. Önerilerimizin hiçbiri sonuç getirmediyse sabit diskiniz bozuk demektir. Bu durumda geriye yeni bir sabit disk almaktan başka çare kalmıyor.

Disket sürücüsünün bulunamadığına dair bir hata mesajı alıyorsanız, data veya güç kablolarının yerinden çıkması ihtimali söz konusu.

Çözüm: Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. Kasanın iç kısmında, beyaz güç kablosunun ucunun disket sürücüye takılı olup olmadığına bakın. Son olarak da geniş güç kablosunun bir ucunun anakarta diğer ucunun ise disket sürücüye doğru takıldığından emin olun.

Sistem Başlatılırken Hatalı veya Eksik Dosyalarla Karşılaşılıyorsa Ne Yapılmalı?

Windows, başlatılırken eksik veya hasar görmüş dosyaları rapor edebilir. Sistem başlatılıyor olabilir ancak sorunu gidermezseniz uyarıları her seferinde yeniden almaya devam edersiniz.

Çözüm: Registry’deki eski yazılım artıklarını ortadan kaldırmalısınız. Öncelikle Windows başlatılırken, işletim sisteminin kusurlu bulduğu dosya isimlerini not alın.

1- Başlat menüsünden “çalıştır”ı seçin ve dosya adı yerine “regedit” yazdıktan sonra tamama tıklayın. Kayıt Düzenleyicisi başlatılacaktır.
2- Düzen ve Bul’a tıklayın ve arama satırına ilk not aldığınız dosya ismini girin. Arama sonuçlanınca bulunan kaydın üzerine sağ tuşla tıklayın ve Sil’i seçin. Bir sonraki soruyu Evet’e tıklayarak geçin. F3 tuşuyla aynı ad altındaki tüm kayıtları görüntüleyebilirsiniz. İlk iki adımı diğer dosyalar için de tekrarlayın.
3- Menü çubuğu üzerinden Kayıt’a tıklayın ve Kapat’la programı sonlandırın.

Bilgisayar Çalışırken Oluşan Hatalar Nelerdir?

İşletim sistemi tam olarak yüklenir ve prensipte sorunsuz çalışır. Ancak zaman zaman hata mesajlarıyla karşılaşmaya devam edebilirsiniz.

Ekran şiddetli şekilde titriyorsa ne yapılması gerekir?

Monitör; bilgisayar başında saatlerce çalıştıktan sonra göz ağrılarına yol açacak şekilde titriyorsa, görüntü tazeleme oranı çok düşük ayarlanmış olabilir.

Çözüm: Görüntü tazeleme frekansı, monitörün ekran görüntüsünü ne sıklıkla yeniden oluşturacağını ifade eder. 75 Hertz iyi bir seçim.

CD/DVD sürücü CD’yi dışarı çıkartmıyorsa ne yapılmalı?

Sürücü içerisinde bir CD var ancak bilgisayarınız çekmeceyi dışarı çıkarmayı reddediyor. Sürücünün çekmecesi sıkıştığından ne CD sürücüsü üzerindeki eject tuşuyla ne de yazılım yardımıyla CD’ye ulaşamıyorsunuz.

Çözüm: Bu ve benzeri durumlar için pek çok sürücünün üzerinde bir delik yer alır. Herhangi bir atacı bükerek açın ve sürücünün ön yüzündeki küçük deliğe sokun. Çekmece biraz dışarı çıktıktan sonra onu dikkatlice dışarı çekin. Bilgisayar kapalı olsa bile aynı yöntem uygulanabilir.

Hoparlör kolonundan ses gelmiyorsa ne yapılmalı?

İyi bir hoparlör sistemine sahip olmanıza rağmen kolonlardan hiç ses gelmiyorsa kolonlar ses kartına doğru bağlanmamış olabilir.

Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım? Bilgisayarım Açılmıyor Sorun Nedir? Bip Sesi ve Anlamları

Çözüm: Ses kartlarının tamamı, görünümleriyle birbirinden ayırt edilemeyen en az üç 3.5 mm girişe sahiptir. Bunlardan biri mikrofon, biri müzik seti gibi harici cihazlar, diğeri de PC kolonları içindir. Girişler farklı renklerle birbirinden ayrılmışlarsa kolonlar yeşil renkteki girişe bağlanmamalı. Üretici firma, ses kartı girişlerini farklı renklerle işaretleme zahmetine girmemişse bilgisayarınızın arka yüzünden girişlerin adlandırılıp adlandırılmadığını kontrol edebilirsiniz. Audio out veya speaker, hoparlörü işaret eder. Bu denemeden de sonuç alamazsanız ses kartının veya PC’nin kullanım kılavuzundan faydalanın. Doğru girişi bulabilmek için diğer bir çözüm: Müzik açmak ve bu esnada tüm girişleri sırayla denemek.

Müzik çalarken hiç ses gelmiyorsa ne yapılmalı? 

CD-Sürücüsünü kullanarak müzik CD’si dinlemek istiyorsunuz ancak hoparlörlerin çalıştığından ve doğru bağlandığından emin olduğunuz halde hiç bir ses duyamıyorsanız:

Çözüm:Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. CD-Sürücüsünün bir kabloyla ses kartına bağlandığından emin olun. Kastedilen kablo her iki tarafında da dikdörtgen girişleri olan bir ses kablosu. Eğer bu kabloyu sürücüyle beraber edinemediyseniz bilgisayarcınızdan bir kaç tl karşılığında satın alabilirsiniz. Kablonun bir ucunu ses kartı üzerindeki CD-in yuvasına yerleştirin. Diğer ucu ise CD sürücünün ilgili girişine takın. Müzikler artık ses kartı üzerinden kolonlarla dışarıya verilebilir.

Windows sık sık çökmeye başladıysa ne yapılmalı? 

Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım? Yazımızda da en önemli hatalardan biri: Windows’un çökmesidir. Tanımlanamayan sebeplerden dolayı Windows ekranı donuyor veya işletim sistemi sürekli olarak çökmelere sebep oluyor. Sorun çıkaran yazılımları yeniden kurmuş olmanıza rağmen Windows güvenli çalışmıyor.

Çözüm 1: Öncelikle işlemcinin yeterince soğutulup soğutulmadığını öğrenmelisiniz. İşlemci, bilgisayar çalışırken fazla miktarda ısı üretir. Bu ısı bir soğutucuya aktarılarak işlemcinin sağlıklı çalışması sağlanır. Soğutucunun fanı çalışmasını aksatırsa işlemci aşırı derecede ısınır. Bu durum sistem çökmelerinin gizli sebebidir. Soğutucunun üzerinde, dönmesini engelleyebilecek düzeyde toz birikmesi fanın çalışmasını güçleştirir. Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. İşlemcinin üzerindeki fanın dönmeyi engelleyecek düzeyde kirlenip kirlenmediğine bakın. İhtiyaç halinde soğutucuyu pamuk çubukla dikkatlice temizleyin.

Çözüm 2: Soğutucu kusursuz çalışıyorken de işlemci aşırı ısınabilir. Sebep soğutucunun ve işlemcinin üst yüzeylerinin pürüzsüz olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Soğutucunun, işlemci yüzeyiyle tam temas etmediği durumlarda yüzey soğutulamaz. Bir termal macun alın. Bu macunu işlemci ve soğutucu arasına sürerek ısının soğutucunun tüm yüzeyine daha iyi şekilde iletilmesini sağlayın: Soğutucuyu işlemciye sabitleyen metal kenetleri açın, eskimiş macunu hem işlemciden hemde soğutucunun bakır borularından temizleyin. İşlemci üzerine ısıyı ileten macunu sürdükten sonra soğutucuyu eski yerine yerleştirerek, işlemciyi yerine sabitleyin.

Bilgisayarım Açılmıyor Sorun Nedir? Bilgisayarım Açılmıyor Ne Yapmalıyım? Bip Sesi ve Anlamları

Çözüm 3: Sisteminiz, kullandığınız windows işletim sistemi için yeterli olmayabilir: Her ne kadar Windows 10 stabil bir işletim sistemi olsa da eski donanıma sahip bilgisayarlarda sorun yaratabiliyor. Bilgisayarınızda, Windows Xp’den Windows 10’a kadar tüm işletim sistemlerini deneyin ve hangi işletim sistemi stabil çalışıyorsa onu kullanın.


Abone Olmak için Tıklayınız

1 yorum

  1. Latesha

    11 Ekim 2016 at 16:03

    Thanks for inodcruting a little rationality into this debate.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Network

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bu gün sizlere TiviBu Ev hizmetinizde yaşadığınız birçok soruna açıklık getirecek yöntemi TiviBu Ev Bağlantı Sorunları ve Kesinti Sorunları Çözümü...

Genel

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Bugün ağ üzerinden büyük dosyaları hızlıca nasıl aktaracağımızı İki Bilgisayar Arasında Hızlı Dosya Aktarımı yazımız ile sizlere anlatacağım. Arkadaşlar biliyorsunuz...

Genel

Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Yeni bir bilgisayar aldıysanız, Windows 10 yüklemeyi planlıyorsanız veya kişisel bilgisayarınıza Windows’un herhangi bir sürümünü kurup format atmak istiyorsanız USB...

Genel

Merhaba sevgili Help Mert izleyicileri; teknoloji ilerledikçe, kullandığımız televizyonlarda birer bilgisayarlara dönüşüyorlar. Nasıl bilgisayarlardan tarayıcıyı açıp film izleyebiliyorsak artık aynı işlevi televizyondan da yapabiliyoruz....

Copyright © 2024 Help Mert | Tüm Hakları Saklıdır

Exit mobile version