Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Biliyorsunuz ki son zamanlarda, fidye virüsleri ve sosyal medya hesap hacklenmeleri artmaya başladı. Bunlara istinaden temel bilgi vermek için sizlere bir video hazırladım. Videoyu izleyebilirsiniz veya Hacklenmekten Korunmanın Yolları yazımızı okuyabilirsiniz.
Hacklenmekten Korunmanın Yolları | Hacklenmekten Nasıl Korunabilirim?
Başkasından Gelen URL Adreslerine Tıklamayın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Facebook, İnstagram, Twitter vb. sosyal medyalardan gelen linklere asla tıklamayın. Bilmediğiniz linklere tıklamanız sonucunda virüs vb. kötü yazılımlarla karşılaşabilirsiniz.
Size gönderilen linkleri ilk önce incelemeniz gerekiyor. URL’nin yapısına dikkat edebilirsiniz. “https://facebook.com” ya da “https://helpmert.com” bu şekilde başlıyor devamında da sizi bir linke yönlendiriyor. Bence benim görüşüme göre eğer birisi size link attı ise siz o linke tıklamayın sadece deyin ki: Bu attığın yere nereden ve nasıl giriliyor? Bana onu tarif et, ben kendim gireyim.
Arkadaşınız, size YouTube’dan bir şarkı linki attı ise siz: Şarkının adını söyle ben YouTube’dan kendim açayım. Diyerek kendiniz açın. Çünkü o web sitelerin linki içinde bir harfi değiştiriyorlar ve öyle bir site açıp oradan size virüsü yedirebiliyorlar. Örnek veriyorum, bilmem ne bilmem ne gayrimenkul diye bir isim yapıyorlar. “İşte al sana ev adresi, bu ilana bak.” diyorlar. Sen, o siteyi tanıdık zannediyorsun ama oradaki harflerden birisi farklı oluyor ama sen o harfi görmüyorsun bir tıklıyorsun yalan yanlış şeylerle karşılaşıyorsun ve haliyle’de otomatik olarak haberiniz olmadan virüs yemiş oluyorsunuz.
Bir diğer örnek ise: instagrammhelp.com Gibi bir alan adı alıp, içine İnstagram scriptini kurup sizlere atıyorlar. Bu linke giriş yapınca karşınıza instagram giriş sayfası yer alıyor. Giriş yaptığınız an tüm bilgileriniz site sahibine ulaşıyor.
Bu yüzden size gönderilen linklere asla tıklamayın. Gerekirse en güvenli link bile olsa tıklamayın. Bilmediğiniz sitelere asla girmeyin.
Tanımadığınız Mail Eklerini ve Gelen Adresleri Asla Açmayın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Nereden geldiğini bilmediğiniz mailler ve dosya ekli bilmediğiniz mailler varsa açmayın. Gelen Zip, JPEG, PNG ve MP3 dosyası dahi olsa indirmeyin. Bunlar müzik dosyası olarak gözükebilir. Tıklayıp çalıştırdığınız an siz müziği dinliyor zannedebilirsin ama arkada virüsler ortalığı ele geçirmiş olabilirler. Anti-virüsleriniz yakalamayabilir. Virüsler şifrelenmiş oluyor ve anti-virüsler bunu maalesef tanıyamıyorlar. Tanıyabilmeleri için anti-virüs yazılımınızın veri tabanı güncel olması gerekiyor.
Hackerların kullandığı bir diğer yöntem ise: Sosyal Mühendislik (Kandırma) yeteneklerini kullanarak sahte mail atmaları. Örnek olarak, İnstagram Hesabınıza Giriş Yapıldı! Şifrenizi Sıfırlayın başlıklı bir sahte mail atıyorlar. Mail içeriğini de sanki size instagram mail atmış gibi ayarlıyorlar. Yönlendirdikleri adreste kendi açtıkları sahte instagram sitesi oluyor. Siz giriş yaptığınız an tüm bilgileriniz site sahibine gidiyor.
Benim görüşüme göre: Tanımadığınız kişilerden gelen dosya ekli mailleri açmamanız ve daima bunları silmeniz.
Başkasının USB ve CD’sini Kullanmayın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
USB bellekler yüzünden çok büyük çok devasa virüsler sisteminize bulaşabiliyor. Örnek virüsler; kısayol virüsleri, musallat virüsü vb. virüsler. Tamam bunlar temizlenebiliyor ama devasa virüsler sisteminizi ele geçirebilir, dosyalarınızı tehlike altına sokabilir ve fidye yazılımlarının sisteminize bulaşmasına sebep olabilir. Bence, bu virüsleri hafife almayın. Sizden habersiz bilgisayarınızdaki dosyalar sızdırılabiliyor. Bilgisayarınızdaki dosyalar sizlere para karşılı geri satılabiliyor. Bunların yanı sıra ortam dinleme olayları da bu işin içinde. Sizi kameradan sürekli izleyebilir ve sizi sürekli dinleyebiliyorlar.
Kısaca aklınıza gelecek bütün olaylar olabiliyor veya bilgisayarınızı bir zombi ağına bile bulaşabiliyor. Zombi ağı nedir? Adamlar sizden habersiz sizin bilgisayarınızdan sitlere saldırı yapmış oluyor. Yani, bir suça alet olmuş oluyorsunuz. Bu yüzden de tanımadığınız bilmediğiniz USB’leri kullanmayın. Eğer birisi size bir dosya aktaracak ise o kişiye şunu söyleyin: “Sen bu dosyayı bana bulut ile gönder (google drive, onedrive, dropbox, wetransfer) ben oradan dosyayı indireyim ya da sen bana dosyayı nereden nasıl indirildiğini söyle ben oradan temiz bir şekilde indireyim” dersiniz ve indirirsiniz. Buluta dosya yüklerken bulut sizi uyarıyor: “Bu dosya virüslü, bu dosyayı ben bünyemde barındırmam” der.
Sizlere şöyle bir hatırlatma yapacak olursam Mr. Robot dizisini izleyenler bilir. Eğer izlemediyseniz de bence mutlaka izlemelisiniz. Orada bir kişi kendi yaptığı albümünü sokakta dağıtıyordu. Müzik albümümü dinleyin diyerek dağıtıyordu. O CD’yi alıp takanlar CD’nin bozuk olduğunu görüyorlardı. Halbuki o CD bozuk değil… O CD hangi sisteme takılırsa adamın yazdığı yani Hacker’in yazdığı virüsler otomatik olarak sisteme bulaşıyor ve o bilgisayar tamamı ile Hacker’in kontrolü altında oluyor. Eğer bir şirket ağındaysanız ve IT yöneticisi güzel bir güvenlik önlemi almadıysa çok fena şeyler ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden tanımadığınız CD’leri almayın. Zaten CD devri bitti ama siz yine de tedbirli olun.
Güvenli İnternet & Network – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Güvenli İnternetten kastım, yasaklı sitelere erişim falan değil. Sizin aklınıza öyle kazıdı servis sağlayıcıları (ISS) ama o değil. Güvenli İnternetten kastım: “Hiç kimsenin bağlanmadığı ve daima size ait olan bir internet.” Ev internetiniz olabilir ama ev internetinize herhangi bir hackerın bağlanıp bağlanmadığını bilemeyebilirsiniz. Ücretsiz olan Wi-Fi ağlarına bağlanmayın. Diyelim ki: Kafeye gittiniz ve kafede halka açık ücretsiz internet mevcut. Kafede bulunan internete ücretsiz diye cep telefonunuzla bağlanmayın.
Mümkünse mobil veri kullanın ve verilerinizi daima koruma altında tutun. Eğer güvenliği kötü olan bir internet ağına bağlanacaksanız, profesyonel bir VPN (Virtual Private Network) ile bağlantınızı şifreleyin. Bununla birlikte, bir kuruma sahipseniz ve çok fazla çalışan personeliniz varsa kaliteli bir Firewall cihazı ile hem dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı hemde içeride yapılacak olan saldırıları engelleyebilirsiniz. Firewall sayesinde, virüslerin diğer makinelere yayılmasını da engelleyebilirsiniz. Bu yüzden güvenli internet çok önemli. Acil olmadıkça Wireless (Wi-Fi) ağlarına bağlanmayın. Daima mobil veri kullanın. Mobil veri kullanırken başkalarını da ağınıza katmayın.
Lisanslı Güvenlik Yazılımları Kullanın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Maalesef, ülkemizde anti-virüs programını bile warez kullanan kişi sayısı baya bir fazla. Tamam lisanslı kullanan bir kesim var ama benim size tavsiyem kaliteli bir anti-virüs yazılımını lisanslı kullanmanız. Eğer anti-virüs programına verecek bütçeniz yoksa Avast gibi ücretsiz ve kaliteli anti-virüs programı kullanın. Bu arada anti-virüs önerisi olarak size, Kaspersky Anti Virüs yazılımını öneriyorum.
Lisanslı Yazılımlar Kullanın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
“Ben yıllarca crack kullandım. Bir zararını görmedim.” Diyen kişilerin, ayıptır söylemesi ağzına kürekle vurmak istiyorum. En basitinden şunu düşünün: Kim size çıkarı olmadan bilmem kaç dolarlık oyunu veya programı bedavaya verir?
Yazılımları crackliyorsunuz falan filan ama o crackler altında neler dönüyor neler. Yazının başında söylediğimiz virüslerin baş kaynağı cracklerdir. Bir insan size 1.000 dolarlık yazılımı bedavaya verir mi? Bedavaya veriyorsa, bunun altında mutlaka bir şeyler yatıyordur. Bu yüzden eğer bir programa sahip olmak istiyorsanız parasını verin satın alın. Bütçeniz yoksa da: Ücretsiz alternatiflerini kullanın. Örnek olarak: Photoshop‘un ücretsiz alternatifi Gimp‘i kullanın.
Cihazınızı Kişiselleştirin – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Mümkünse bilgisayarınızı sizden başka kimse kullanmasın. Eğer bilgisayarınızı sizden başka biri kullanıyorsa ya da bir ev bilgisayarınız varsa bütün aile fertleri ve gelen misafirlerde kullanıyorsa bilgisayarınıza çok rahatlıkla virüs bulaşabilir.
Yazının başında bahsettiğim; o linklere tıklamalar, bu reklamlara tıklamalar, oraya buraya girmeler, film sitelerine girmeler yok oyun indirmeler falan… Sisteminize zararlı yazılım bulaştırabilir. O yüzden kişisel bilgisayarınız varsa bir an önce şifre koyup sisteminizi canavarlardan (:D) koruyun.
Dizi ve Film İzlemek için Servis Satın Alın – Hacklenmekten Korunmanın Yolları
Film sitelerinde de reklamlar, abuk subuk çıkan linkler, hemen tıkla insin, full hd insin, full hd izle, 4k izle falan filan sahte linkler bulunuyor. Asla uğraşma bunlarla. Ağabey film için git NetFlix kullan. Sana film servisi veren yerleri kullan. Dizi izleyeceksen eğer yani Türkçe dizi izleyeceksen TiviBu, BluTv gibi servisleri satın al kullan. Ücretsiz izleyeceğim diye film izleme dizi izleme gibi yerlere girip hem sistemini hemde kendini zorluklar altına sokma. Ben, her zaman teliften ve emekten yanayım.
Hacklenmekten Korunmanın 10 Yolu
iyiyim kardeşim sen nasılsın
Şükür abi bende iyiyim.