Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: İnternet; alışverişi tamamen daha keyifli, uygun maliyetli ve kullanıcı dostu bir deneyim haline getirdi. Ancak, internetten alışveriş yapmanın riskleri vardır. Bu günlerde; büyük alışveriş siteleri, dünya çapında daha fazla tüketici’ye ürün satmak için web sitelerini açıyorlar. Bu makalede: İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır? İnternetten Alışveriş Yapmanın Zararları Nedir? konularına değindik.
Güvenli Alışveriş Nedir?
Tanınmış Alışveriş Sitelerini Kullanın
Arama motorunda karşınıza çıkan bir alışveriş sitesi yerine güvenilir ve tanınmış bir alışveriş sitesinden alışveriş yapın. Arama sonuçlarında karşınıza birçok alışveriş siteleri çıkabilir. Ancak hangi sitenin güvenilir olduğunu biliyor muyuz? Güvenilir Alışveriş Sitesi olduğunu anlamak için siteye gelen yorumları ve sitedeki aktifliğe bakmamız yeterli. Eğer bu saydığım iki faktörde sitede yok ise yani site hakkında yorumlar yoksa o siteden alışveriş yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Diğer bir yol ise: Söylediğimiz iki faktörde yok ise sosyal medya’da arkadaşlarınıza veya gruplara sorabilirsiniz.
Bir ürün almak istiyorsunuz, güvenilir alışveriş sitesinde (itopya, sinerji vb.) alacağınız ürünün fiyatı 150 TL olsun. Güvenirliğini ispatlayamamış, piyasaya yeni çıkmış bir alışveriş sitesinde ise alacağınız ürün 100 TL olsun. Bizim size tavsiyemiz: Güvenilir alışveriş sitesinden alın. Nedeni ise: Alacağınız üründe bir sorun olursa karşınızda muhatap birisini bulabilirsiniz. Geri iade edebilirsiniz.
Herkese Açık Wi-Fi Kullanmayın – Ücretsiz Wi-Fi Kullanarak Alışveriş Yapmayın
“Bir evin veya kafenin misafir ağına bağlanarak, o wi-fi ağına virüs yayarak ağdaki bütün cihazlara virüs bulaştırabilirsiniz. Bu yüzden de misafir ağlarını kullanmayın ve kullandırtmayın. Bazı misafir ağlarında çeşitli filtreler yapılmış oluyor onu kullanabilirsiniz ama normal bir ağa bağlanmayın derim. Bunun yerine mümkün olduğu kadar mobil veri kullanın güvende kalın.” – Hacklenmekten Korunmanın 10 Yolu
“Ücretsiz Wi-Fi, mobil cihaz kullanıcıları için göz alıcı bir lüks. Restoranlar, kafeler, havaalanları ve diğer birçok halka açık yerlerde bulunabilir. Ancak ücretsiz kablosuz internete erişirken, yaptığınız aktivitenin başka bir kişi tarafından görülebileceğini anlamak önemlidir.
Oturduğunuz sıcak mekanlarda sahtekarların olma olasılığı da yüksek. Örneğin, oturduğunuz kahvehanenizin ağına FreeCoffee adı verelim. Bir sahtekar, bu ağı kullanarak sizi farklı sitelere yönlendirebilir. Örnek veriyorum: Facebook hesabınıza giriş yapacaksınız ancak sahtekar kişi facebook.com yerine sizi kendi açmış olduğu ve facebook ile aynı tasarıma sahip olan bir siteye yönlendirir: facebooooook.helppp gibi. Daha sonra siz hesabınıza giriş yaptıktan sonra tekrardan sizi facebook.com adresine yönlendirir ancak zaten iş işten geçmiş olacak hesap bilgileriniz adımın eline geçmiş olacaktır.” – Mobil Bankacılık Güvenliği Nedir?
2 Makalemizde de anlattığımız gibi ücretsiz ağlar güvenilir değildir. Sizleri, tasarımı aynı ama farklı bir siteye yönlendirerek hem kart bilgilerinizi hemde paralarınızı çalabilirler.
Sanal Kart Kullanın
Bilmediğiniz alışveriş sitesinden bir ürün alacaksanız, banka kartınızı kullanmadan çevrimiçi alışveriş yapmanıza izin veren ve sanal kart olarak adlandırılan bir şey var. Sanal Kart’ı, Kredi Kartınızın firmasına başvuru yaparak oluşturabilirsiniz. Sanal Kredi Kartı ücretsizdir. Genelde; internette alışveriş yapmaya fazla güvenmeyen kişiler tarafından kullanılır. Sanal Kredi Kartı’nın limitini siz belirleyebilirsiniz. Sanal Kart’a 500 TL yüklediyseniz kartın limiti de 500 TL’dir.
İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?