Merhaba, sevgili Help Mert takipçileri: Evlerimizde ve iş yerlerimizde, kablosuz ağ ile bağlantımızı sağlayan modemlerin birer sınırları vardır. Bu sınırları etkileyen faktörlere; kullanmış olduğunuz modemin anten gücün, modemin bulunduğu konum ve etraftaki sinyal kirliliği örnek verilebilir. “9.5 Kilometre Uzaklıktan Wi-Fi İle İnternete Bağlanmak” Videomuz ile sizlere “Uzak Mesafeden Wi-Fi Bağlantısı Nasıl Kurulur?” anlatmaya çalıştım.
9.5 Kilometre Wi-Fi Bağlantısı | Uzak Mesafeden Wi-Fi Bağlantısı
Yaklaşık olarak 2.5 sene önce “400 Metre Uzaklıktan İnternete Girdim” videosuyla 400 metre uzaklıkta bulunan bir evden internete kablosuz olarak bağlanmaya çalışmıştım. 1 senedir bu projenin üzerinde düşünüyordum. Bursa’da bir evin çatısında ki yayını yapılan internete, Uludağ’dan bağlanmaya karar verdim. Aradaki mesafeyi ölçtüğümüz de kuş bakışı olarak yaklaşık 9-9.5 kilometre uzaklık olduğunu gözlemledim.
Yayın yapacağım ve yaptığım yayına bağlanacağım lokasyonun arasındaki mesafe çok uzun olduğu için yapılan araştırmalarda aceleci davranmam gerekiyordu. 9.5 Kilometre uzaklıktan wi-fi ile internete bağlanmak için seçeceğim cihaz çok önemli bir faktördü. Seçeceğim cihaz; antenlerinin çok güçlü olabileceği, frekanslarını çok iyi bir şekilde yönetebileceğim, en temiz frekansları görüntüleyip hemen onlara bağlanabileceğim, bu sinyallerin oluşturacağı gürültüleri engelleyebilecek ve aynı zamanda da yazılım tarafında çok ciddi işlem başarabilmesi gerekiyordu.
Bu cihazdan iki tane almam gerekiyordu. Bir tanesi evin çatısında, bir tanesi de Uladağ’da benimle beraber olacaktı. Yani, aynı marka ve modele sahip iki cihaz birbiriyle haberleşecekti. Bunun için çok ciddi araştırmalar yaptım. Bu araştırmalar sonucunda: TP-Link CPE610 isimli cihazın bu projede kullanabileceğim en iyi cihaz olacağını gördüm.
TP-Link CPE610 bu projede lazım olabilecek tüm özelliklere sahip: Antenleri çok güçlü, kolay montaj ve esnek kuruluma sahip, rüzgara karşı dayanıklı, yazılımı çok iyi, kötü hava koşullarından etkilenmeyen bir cihaz. TP-Link CPE610 cihazının özelliklerine detaylı bir şekilde bu adresten ulaşabilirsiniz: TP-Link CPE610 İncelemesi
Uzak Mesafeden Wi-Fi Bağlantısı Kurulumu
Bu projeye başlamadan önce elbette bu işin yasal olarak süreçlerini araştırdım. Bursa Ulu Net projemize destek verdiğinden dolayı bu projeyi rahatlıkla hayata geçirebildim.
TP-Link CPE610 cihazlarımızın kurulumunu yaptıktan sonra bağlantıyı test etmeye başladım. Bu testler uzun zaman aldı: Bağlantı sorunları, frekans sorunlar vb. sorunlar.
Cihazımızı, evin çatısında bulunan TP-Link CPE610 cihazının yönüne doğru çeviriyoruz ve sabitliyoruz. Cihazın bağlantısını yaptıktan sonra yön ayarlarını yaptık. Yön ayarlarını yapmam baya bir zamanımı aldı. Tam olarak ayarları yaptıktan sonra karşıdaki cihazımıza -47dBm ile bağlandık.
Bu bağlantıyı resimde de gördüğünüz gibi 5200MHz kanalı ile yaptım.
Daha iyi bir bağlantı yapabilmek için kanalların frekans analizlerini yapmam gerekiyordu. Frekans analizi yaptığımızda: 5300MHz ve 5700MHz arasında çok kirli bir sinyal olduğunu gördüm. 5700MHz ve 6080MHz arasındaki sinyaller daha temiz ancak bulunduğumuz şehirde sinyaller çok yoğun olduğu için maalesef şehirden, bulunduğumuz lokasyona verimiz gelemiyor. Bu yüzden de 5200MHz frekansını kullanmayı tercih ettim.
9.5 Kilometre Wi-Fi Bağlantısı Yapılabildi mi?
Kuş bakışı olarak yaklaşık 9.5 kilometre uzaklıktan wireless bağlantısını kurabildim. Bazı sıkıntılardan dolayı 5-6Mbps hız gördüm. Bunun sebebi ise karşıdaki evde internet trafiğinin olmasıydı. O trafik olmasaydı eminim ki daha iyi speedtest değeri alabilirdim.
9.5 Kilometre Uzaklıktan Wi-Fi İle İnternete Bağlanmak
Oğuz EMÜL
20 Ocak 2019 at 19:09
Merhaba;
Kardeşim yaptıklarını takip ediyorum ancak biraz önce mynet haber sitesinde bu yaptığın incelemeyi yanlış bir biçim de anlatmışlar bu konu ile ilgili haber sitesine gerekli bilgileri verirsen sevinirim insanları yanlış bilgilendiriyorlar. İncelemelerini takip ediyor ve takdir ediyorum. Teşekkürler..
Mert Kuşkapan
19 Nisan 2019 at 14:01
Güzel görüşleriniz için teşekkürler 🙂
Ömer
14 Mart 2019 at 20:05
Merhaba,
Çalışman için tebrik ederim. Teknik düzeyde yeni çalışmalarını bekliyoruz. Başarılarının devamını dilerim.
Mert Kuşkapan
16 Nisan 2019 at 14:30
Merhaba,
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.. Teknik detayı olan içerik hazırlamayı planlıyorum, yayınladığımda e-mail göndereceğim 🙂
Cem
27 Mayıs 2019 at 21:13
Merhaba,
Birşey sormak istiyorum. Karşımdaki ev wireless internet kullanıyor. Evinin çatısında çanak anteni var ve bu çanak ile internet servis sağlayıcı merkezi ile iletişim yapıyor. Gördüğüm kadarı ile komşunun çatısındaki bu çanak anten bizim eve dönük duruyor. Nasıl haberleşiyor bilmiyorum ama 40 metre civarı mesafeden bu antenin bize zararı olur mu?
Mert Kuşkapan
28 Mayıs 2019 at 10:58
Merhaba, bir zararı olmaz
Hicabi
16 Ekim 2019 at 22:58
Gerçekten güzel bi deneme olmuş.. tebrik ediyorum.. bende bahçeme böyle bi sistem kurmak istiyorum yalnız cihaz konusunda çok kararsız kaldım.. sizce ; PBE-5AC-620 29dbi mi yoksa cpe 610 mu alayım..
Zekeriya
5 Haziran 2019 at 14:22
Selamlar kardeşim,
Videonu izledim ve bende 2 adet cpe610 v2 aldım.Ancak söyle bir sıkıntı var sen videonda iletim gücünü 27dbm yapabiliyorken ben test moduna alsamda cihazı en fazla 25 dbm yapabiliyorum bunun nedeni nedir acaba bir bilginiz varmıdır.
Mert Kuşkapan
10 Haziran 2019 at 15:50
Merhaba, fmware sürümünüz güncel mi?
Zekeriya
16 Haziran 2019 at 02:10
Evet güncel, nedenini öğrendim bu arada.
Ayni model üründe olsa özellikleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyormus.Bu ürün amerikada 27dbm cikis gücüne sahipken Türkiye sürümünde 25dbm cikis gücüne sahipmis.Ürunu alan arkadaslar mutlaka nedenini merak edicektir.
Ayrintili bilgi icin arkadaşlar dilerse urunun datasheet pdf sini farkli ülkelerdeki halleriyle karsilastirabilir.
Mert Aytulun
28 Temmuz 2019 at 20:13
Merhaba kardeşim öncelikle tebrik ediyorum. Bu cihazı sadece alıcı olarak kullanabilir miyiz yani tek bir tane alıp evime kursam 30 metre ilerdeki binanın içindeki modemden hızlı bir internet çekebilir miyim ? Modeme herhangi birşey bağlamadan sinyal gücünü arttırabilir miyim ?
Mert Kuşkapan
26 Ağustos 2019 at 17:13
Güzel görüşleriniz için teşekkür ederim. Evet sadece alıcı olarak kullanılabilir fakat modemin performansı bağlantı kalitesini ve stabilizesini ciddi oranda etkileyebilir.
Yavuz
22 Şubat 2020 at 15:42
Merhaba tebrik ederim
Bu cihazı sadece verici olarak kullansam 200 metre ötedeki binaya internet yollayabilirmiyim ve verimli olur mu modemin yanına koyarak wifi yükseltici olarak kullansam iş yapar mı
Mert Kuşkapan
14 Mart 2020 at 22:56
Merhaba, evet kullanabilirsiniz ama bu noktadan noktaya erişim sağlar.
o uzaktaki noktadan da bunu karşılayan bir cihazınız olup içerde point ile tekrar ettirmeniz gerekmektedir.
Mesut
9 Nisan 2020 at 16:04
Merhabalar gerçekten çok güzel bir anlatım. Bende 2 adet alıp internet vermek istiyorum. Ama öncesinde karşı tarafı beni görüp görmediğini bilemiyorum. Nasıl bir çözüm buluruz buna emin olup öyle almak istiyorum
Mert Kuşkapan
17 Nisan 2020 at 09:29
lazer ile bulabilirsiniz
EMRE
11 Ekim 2020 at 22:18
Hocam merhaba, peki sadece wifi güçlendirecek bir şey biliyor musunuz? Mesela benim üniversitem benim apartıma 200-300 metre mesafede. Üniversitede zaten öğrenci olduğum için bağlanabiliyorum. Buna apartımdan nasıl bağlanabilirim bilginiz var mı acaba?
Yılmaz
19 Ocak 2023 at 11:50
Hocam amcamlarin internetine bağlanabilirmiyim tek cihaz ile yaklaşık 300 400 metre